Penerbit UMS Terima Anugerah Perdana Penerbit Terbaik 2015

KHAMIS, 19 NOVEMBER - Penerbit UMS sekali lagi mengharumkan nama Universiti Malaysia Sabah (UMS) di Anugerah Buku Negara 2015 apabila dipilih menerima Anugerah Perdana Penerbit Terbaik (Agensi Kerajaan).

Pemilihan ini dibuat oleh Panel Penilai Profesional Anugerah Buku Negara yang telah dipengerusikan oleh Profesor Datuk Wira Dr Abdul Latif Abu Bakar yang juga merupakan Ketua 1, GAPENA.

Kriteria yang telah diambil kira dalam pemilihan ini antara lainnya termasuk kualiti penerbitan dan jumlah terbitan.

Anugerah Buku Negara dianjurkan oleh Yayasan Pembangunan Buku Negara, sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk mengembangkan lagi budaya membaca supaya seluruh masyarakat Malaysia sentiasa mendepani maklumat, ilmu dan pengetahuan.

Penganjuran Anugerah Buku Negara ini adalah terbuka kepada semua karyawan, penerbit dan penggiat industri buku untuk diberi pengiktirafan dan insentif sewajarnya. Bagi tahun 2015, lebih dari 30 kategori dipertandingkan.

Majlis penyampaian anugerah akan diadakan pada 26 November 2015 yang akan disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri,  Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Majlis diadakan bersempena dengan Expo Buku Malaysia pada 25-29 November 2015 di PWTC yang dianjurkan oleh Yayasan Pembangunan Buku Negara dengan kerjasama Universiti Kuala Lumpur, GAPENA, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Perpustakaan Negara Malaysia.

Sumber: Anicius Justin Adeh, Pegawai Penerbitan, Penerbit UMS