Niat Mendidik Anak Bangsa Terus Membara Meskipun Lumpuh

Oleh Salbinous Saribun

ISNIN,  23 NOVEMBER: Niat ikhlas mendidik dan mencurah ilmu kepada anak bangsa tetap utuh meskipun mengalami pendarahan otak di bahagian saraf utama akibat penyakit darah tinggi.

Graduan Universiti Malaysia Sabah (UMS), Jackues Mark J. Elip yang merupakan guru Bahasa Inggeris di Sekolah Kebangsaan (SK) Inanam Laut tidak patah semangat untuk terus mengajar biarpun diserang penyakit tersebut ketika sedang memandu pada 7 Ogos lalu dan kini dikategorikan sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU).

Beliau ditemui bersama isteri, kakak dan rakan-rakan selepas menerima ijazah bagi Program Pensiswazahan Guru pada Majlis Konvokesyen UMS Kali Ke-17.

Menurut isteri Jackeus, Slyvia Kee Yin, akibat serangan penyakit tersebut, suaminya berhadapan dengan keterbatasan pergerakan dan sekadar 70 peratus untuk bertutur dengan baik, namun dia sama sekali tidak patah semangat untuk terus mencurah ilmu buat anak bangsa.

“Setelah lebih 11 tahun mengajar, bidang pendidikan tetap di hati. Malah dia tidak bercadang berhenti daripada mengajar atau masuk ke bahagian pentadbiran di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) biarpun berhadapan dengan kesukaran untuk bergerak,” katanya.

Selain mengalami gangguan pergerakan dan kurang fasih dalam pertuturan, guru berusia 35 tahun itu kini terpaksa berkerusi roda.