Pastikan Tamat Pengajian Dalam Tempoh Yang Ditetapkan : NC

Oleh Faezah Mohamad Dun

KHAMIS, 26 NOVEMBER - Majlis Anugerah Pascasiswazah Universiti Malaysia Sabah (UMS) 2015 menghargai komitmen para penyelia dan kejayaan pelajar pascasiswazah yang berjaya menamatkan pengajian dengan cemerlang pada tahun ini.

Berucap pada majlis tersebut, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah menasihatkan para siswa siswi agar memastikan pengajian mereka dapat ditamatkan dalam tempoh masa yang ditetapkan bagi mengelakkan pertambahan kos yang ditanggung kerajaan dan universiti serta ketidak lancaran di dalam perancangan sumber tenaga manusia negara.

“Walaupun berdepan dengan keadaan ekonomi yang lebih mencabar, kerajaan tetap meletakkan pendidikan sebagai antara fokus utama pembangunan modal insan dengan memperuntukkan sebanyak 41.3 bilion ringgit pada bajet 2016 untuk tujuan pendidikan.

“Pastinya pengurangan bajet dan keadaan ekonomi yang mencabar kini menuntut kita menerapkan budaya kerja cemerlang kerana hasil usaha kerja yang cemerlang bermakna kualiti kerja yang dihasilkan adalah tinggi nilainya sekaligus meningkatkan kecekapan penggunaan sumber, penjimatan kos dan keberhasilan maksima bagi setiap ringgit yang dibelanjakan oleh universiti,” katanya.

Tambah beliau, sebagai sebuah universiti awam di Malaysia, UMS komited untuk bersama-sama dengan kerajaan merealisasikan hasrat menjadikan Malaysia Sebagai sebuah hab pendidikan di rantau ini sekaligus mencapai aspirasi memartabatkan pendidikan tinggi negara di peringkat global.

Pada majlis tersebut, seramai 49 pelajar menerima Anugerah Aspirasi Pascasiswazah serta 15 penerima anugerah khas mengikut gugusan masing-masing.

Turut hadir, Pendaftar UMS No’man Datuk Hj. Ahmad dan Dekan Pusat Pengajian Pascasiswazah, Profesor Datin Dr. Mariam Abd Latip.