Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Jalinan Muhibbah Bakal Pendidik Ke Brunei Darussalam

JUMAAT, 27 NOVEMBER - Delegasi pelajar Fakulti Psikologi dan Pendidikan Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang diketuai oleh Ketua Program Pendidikan Dengan Sains Sosial, Dr. Dg Norizah Binti Ag Kiflee @ Dzulkifli telah mengadakan ‘Kajian Lapangan Rentas Sempadan Geografi dan Jalinan Muhibbah Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Brunei Darussalam baru-baru ini.

Kajian dan jalinan muhibbah yang diadakan ini melibatkan pelajar Tahun Tiga Program Pendidikan Dengan Sains Sosial (Major Geografi) Fakulti Psikologi dan Pendidikan seramai 16 orang pelajar dan diiringi oleh seorang pensyarah kanan iaitu Dr. Colonius Atang.

Delegasi tersebut antara lain telah berkunjung ke Universiti Brunei Darussalam (UBD) yang menyaksikan pertukaran pendapat antara Bahagian Hal Ehwal pelajar UBD dengan pelajar FPP yang diketuai oleh Timbalan Dekan HEPA dan Ketua Unit Pembangunan Aktiviti Luar Pelajar UBD. Antara aspek yang dibincangkan adalah dari segi strategi pengurusan kampus mesra alam, bidang akademik dan cara pembelajaran pelajar di UBD. Selesai perbincangan delegasi dibawa melawat ke Perpustakaan UBD, Kafeteria UBD, Fakulti-fakulti yang terdapat UBD dan Masjid UBD.

Pada hari kedua para peserta delegasi telah melakukan beberapa kajian di Brunei untuk memenuhi keperluan kursus yang diambil. Antaranya adalah kajian Pembandaran yang dilakukan di kawasan perumahan banglo mewah Kg Air “Water Village”, Kajian Pinggir Pantai dijalankan berhampiran Hotel Empire yang merupakan lokasi tumpuan pelancongan termewah di Brunei dan Kajian Pembangunan Bandar di Bandar Seri Begawan.

Hari terakhir delegasi diteruskan dengan melawat ke Muzium Diraja Brunei, Masjid Omar Ali Saifudin, Masjid Jamek 'Asr Hassanah Bolkiah, Jerudong Park, Istana Nurul Iman, Jerudong Mall, Pasar Malam Jerudong dan Agro Technology Park Brunei. Lawatan ini turut dibantu oleh Pelajar Antarabangsa Brunei yang menuntut di UMS.

Program yang berlangsung bermula selama tiga hari telah berjaya mencapai tujuan utama delegasi ini ke Brunei Darussalam.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36