Pusat Kecemerlangan Industri Kluster Pertanian UMS Tawar Kerjasama Industri – Akademia

Oleh Faezah Mohamad Dun

Foto : Johaidi Ismail

SELASA, 01 DISEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) terus mencipta sejarah apabila menerajui  Pusat Kecemerlangan Industri (ICoE) Kluster Pertanian yang dirasmikan  Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Yahya Hussin, semalam.

Penubuhan ICoE Kluster Pertanian merupakan salah satu inisiatif Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dalam memastikan para graduan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) selari dengan kehendak pasaran.

Berucap pada majlis tersebut, Datuk Yahya berkata, dengan adanya usahawan tani yang berpendidikan, sektor pertanian mampu bergerak pantas dengan lebih inovatif, kreatif dan mengadaptasikan teknologi pertanian terkini.

“Saya menyeru agar agensi-agensi dibawah Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah agar memberikan sokongan dan kerjasamakepada ICoE Kluster Pertanian ini,” ujarnya.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata pelantikan UMS sebagai peneraju bagi ICoE pertanian merupakan satu pengiktirafan kepada UMS dan Fakulti Pertanian Lestari.

“Diharap dengan adanya ICoE ini, isu dan cabaran kebolehpasaran yang dihadapi graduan Malaysia pada masa kini dapat dikurangkan.

“Disamping itu, peratusan pengangguran dalam kalangan graduan lepasan universiti juga dapat diturunkan ke tahap yang minima,” tambahnya.

ICoE Pertanian menawarkan kerjasama institusi dengan syarikat-syarikat di dalam industri pertanian melalui empat struktur utama iaitu  Agro-Mentor Program, Agriculture Structured Internship Program, Training of Trainers dan Graduate Employability Program.