Jadikan Satu Atau Dua Universiti Awam Malaysia Terbaik Di Dunia: Tun Zaki

RABU, 2 DISEMBER – Kerajaan perlu menggubal satu dasar bagi memilih hanya satu atau dua buah universiti awam di Malaysia dan menjadikan universiti tersebut sebagai antara 10 atau 20 universiti terbaik di dunia.

Demikian menurut Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Tun Zaki Tun Azmi ketika menyampaikan ucapan sempena Persidangan Majlis Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (MPLPU) di Pacific Sutera, Sutera Harbour, kelmarin.

Jelasnya, jika dilihat negara-negara maju seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat, tidak semua universiti yang terdapat di negara berkenaan bertaraf tinggi.

“Apa kata kita pilih satu atau dua universiti awam di Malaysia dan pupuk sehingga ia menjadi yang terbaik.

Selain itu, sesebuah universiti tidak perlu menjadi pakar dalam semua bidang, tetapi hanya memilih satu atau dua bidang sahaja dan terus soaring upwards dalam bidang tersebut,” katanya.

Mengambil contoh Institut Jantung Negara (IJN) yang terkenal dalam kalangan pakar jantung di dunia, negara hanya mempunyai sebuah saja institut jantung dan kerajaan sentiasa menyalurkan sumber kewangan untuk menjadikannya sebuah hospital jantung terbaik.

“Sebaliknya, sekiranya kerajaan menubuhkan tiga hingga empat buah IJN, semestinya kita tidak dapat mencapai hala tuju dan akhirnya satu institut pun tidak mampu melonjak ke hadapan,” ujarnya.

Majlis tersebut dirasmikan Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Datuk Nik Ali Mat Yunus yang mewakili Ketua Setiausaha KPT, Datuk Seri Ir Dr Zaini Ujang.