Kaji Punca Konflik Wilayah Melalui Penyelidikan Akademik

JUMAAT, 4 DISEMBER – Penyelesaian isu-isu wilayah di Asia Timur dan Asia Tenggara perlu hadir menerusi perbincangan berdasarkan penyelidikan akademik mengenai punca-punca konflik.

Demikian menurut Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dalam ucapan alu-aluan beliau sempena Bengkel Antarabangsa Mengenai Resolusi dan Perdamaian Isu-isu Wilayah di Asia Timur dan Asia Tenggara.

“Negara-negara di rantau ini telah berusaha berunding secara bilateral dengan China mengenai isu-isu Laut China Selatan untuk tempoh agak lama.

“Perbincangan ini sangat sukar namun demi manfaat keamanan di rantau ini, ianya harus diteruskan,” katanya.

Ucapan beliau dibacakan oleh Profesor dalam Program Hubungan Antarabangsa, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Prof. Dr. Kamarulzaman Askandar.

Beliau menambah, perbincangan ini tidak harus berakhir di sini, tetapi perlu diterbitkan dan disebar luas kepada masyarakat khususnya penggubal dasar dan generasi akan datang.

Program lima hari anjuran Program Hubungan Antarabangsa UMS dengan kerjasama Yayasan Sejarah Asia Utara dan Rangkaian Kajian Konflik Asia Tenggara antara lain menyasarkan untuk menganalisis dan memahami perdamaian isu-isu wilayah, berkongsi kes isu wilayah dan maritim yang dialami oleh Korea dan Malaysia, meneliti penyelesaian damai dan menggalak pertukaran akademik antara Asia Timur dan Asia Tenggara.