Kakitangan Harus ‘Pakar’ Dalam Bidang Tugas Masing-masing : No’man

JUMAAT, 4 DISEMBER – Setiap kakitangan Universiti Malaysia Sabah, khususnya kumpulan Pengurusan dan Profesional harus menjuruskan sekurang-kurangnya satu bidang kepakaran dalam skim perkhidmatan masing-masing.

Demikian menurut Pendaftar UMS, No’man Ahmad dalam Ucapan Sulung beliau kepada kakitangan di Galeri Majlis baru-baru ini.

Menurutnya, kakitangan harus memahami dan mendalami setiap aspek berkaitan bidang tugas masing-masing agar mereka boleh menjadi individu yang berkebolehan untuk dirujuk.

“Mengambil contoh bidang tugas seorang Pegawai Kewangan misalnya, mereka boleh menjadi pakar rujuk dalam bidang seperti penjanaan, pelaburan, perolehan dan sebagainya.

“Sekiranya setiap kakitangan mempunyai subjek kepakaran tersendiri, Insya Allah UMS mampu terus melonjak ke hadapan dengan pantas selari dengan sepuluh lonjakan yang ditekankan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi),” katanya.

Tambah beliau, setiap warga kerja UMS harus melihat fungsi dan tanggung jawab masing-masing di universiti ini, selain sentiasa memasang niat untuk menghasilkan kerja yang baik, serta meningkatkan kredibiliti diri dengan menambah ilmu pengetahuan berkaitan pekerjaan dan pengetahuan am.

Dalam pada itu, No’man menjelaskan bagi memudahkan setiap kakitangan memahami hala tuju dan bergerak seiring bagi memacu kejayaan universiti, beliau memilih perkataan INSAN, iaitu Integriti, Sense (Rasa/Perasaan) dan Needs (Kehendak) sebagai model asas jati diri dan kekuatan dalam memperkukuhkan sumber manusia penggerak universiti.

“Dan setiap INSAN yakni warga kerja universiti perlu memiliki KSA, Iaitu Knowledge (Pengetahuan), Skill (Kemahiran) dan Attitude (Sikap),” ujarnya.