PEREKA 2015 Mula Pamer Hasil Penyelidikan UMS

Oleh Che Hasruddin Che Hassan

Foto: Ramdan Saleh Nain

RABU, 09 DISEMBER – Pertandingan Penyelidikan dan Reka Cipta (PEREKA) 2015 kali ini mendapat sebanyak 242 penyertaan daripada ahli akademik Universiti Malaysia Sabah (UMS).

PEREKA 2015 yang dilangsungkan bermula hari ini dan akan berakhir petang esok bertempat di Kompleks Dewan Kuliah Pusat ke-2, UMS menghimpunkan hasil kajian yang dijalankan oleh ahli akademik UMS.

Sebanyak 10 kategori yang dipertandingkan pada kali ini iaitu Educational Aids; Biosciences and Biotechnology; Agriculture, Forestry and Food; Physical Sciences, Environment and Energy; Social Sciences, Humanities, Arts, Educations; Information and Communication Technology; Health and Medical Sciences; Business and Economics; Engineering and Technology dan EcoCampus.

Tinjauan Media UMS pagi tadi mendapati, banyak hasil penyelidikan yang boleh dikomersialkan dan dikongsi untuk kegunaan masyarakat seperti makanan ikan kerapu Garoupalike, tukun tiruan tergantung, alat pengukur warna dalam makanan dan sebagainya.

Untuk melihat banyak produk yang dihasilkan serta mendapat ilmu hasil inovasi dan penyelidikan yang dijalankan ahli akademik UMS, individu, organisasi, pelabur dan peminat dialu-alukan untuk berkunjung ke PEREKA 2015 kerana ia terbuka untuk semua orang.