Pusat Pengajian Pascasiswazah Anjur Sesi Dialog bersama Pensyarah, Penyelia dan Pelajar

JUMAAT, 11 DISEMBER - Pusat Pengajian Pascasiswazah UMS (PPPS) telah menganjurkan Sesi Dialog di antara Pengurusan PPPS dengan para pelajar pascasiswazah bertempat di Auditorium PPPS, baru-baru ini.

Sesi dialog tersebut membolehkan pihak pengurusan PPPS bertemu dengan para pensyarah dan penyelia di semua fakulti, pusat dan institut di UMS yang menawarkan program pengajian di peringkat pascasiswazah serta pelajar pascasiswazah mereka.

Dalam ucapan perasmiannya, Dekan PPPS, Profesor Datin Dr. Mariam Abd Latip berkata tujuan utama sesi dialog berkenaan diadakan adalah untuk menghebahkan isi kandungan dan penguatkuasaan Kaedah Pengajian Pascasiswazah UMS 2015 kepada para pensyarah, penyelia serta pelajar pascasiswazah.

“Sesi dialog ini merupakan satu wadah kepada para pensyarah, penyelia dan pelajar pascasiswazah untuk mengemukakan sebarang isu, pandangan atau cadangan yang boleh membantu memantapkan lagi kualiti pengurusan dan penyeliaan para pelajar pascasiswazah di UMS demi mencapai hasrat Universiti untuk meningkatkan bilangan pelajar pascasiswazah yang bergraduat tepat pada masanya (GOT),” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Dekan (Akademik & Antarabangsa) PPPS, Profesor Madya Dr. Patricia Matanjun.

Tambahnya, PPPS juga berharap agar sesi dialog ini akan dapat dimanfaatkan ke arah mengukuhkan lagi kerjasama di antara PPPS dengan fakulti, pusat dan institut yang sedia terjalin.

Pada sesi dialog tersebut, seramai 82 pelajar pascasiswazah hadir dan mengutarakan pelbagai cadangan serta isu yang berkaitan dengan pengajian dan kebajikan, termasuk taklimat berkenaan Kaedah Pengajian Pascasiswazah UMS 2015.

Sumber :  Pusat Pengajian Pascasiswazah