Kejohanan Taekwondo UMS-KPT 2015 Bermula

JUMAAT, 11 DISEMBER – Kejohanan UMS-KPT Taekwondo Fiesta 2015 yang berlangsung selama tiga hari membuka tirainya pada hari ini dan akan menjanjikan saingan sengit antara atlet yang bertanding.

Kejohanan tersebut menyaksikan seramai 117 atlet dari 12 pasukan terdiri daripada Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan kelab Taekwondo tempatan berkampung di Universiti Malaysia Sabah bagi pertandingan dua kategori acara, iaitu Acara Poomsae dan Acara Kyorugi.

Bagi acara Poomsae, pertandingan dibuka kepada kategori umur Bawah 17 Tahun, Bawah 14 Tahun, Bawah 12 Tahun, dan Terbuka IPT bagi Individu Lelaki dan Wanita, Berpasukan Lelaki dan Wanita, serta kategori campuran.

Acara Kyorugi pula terbuka kepada IPT  dengan mempertandingkan lapan kategori iaitu fin weight, fly weight, bantam weight, feather weight, middle weight, welter weight, light weight dan heavy weight.

Kejohanan tersebut dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali yang mewakili Naib Canselor UMS di Dewan Taekwondo, UMS pagi tadi.

Dalam ucapan perasmiannya, beliau berkata penganjuran kejohanan dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Tinggi ini mampu mencungkil bakat-bakat muda dalam sukan Taekwondo.

“Kejohanan Taekwondo ini bukan untuk menunjukkan kehebatan berlawan atau bersaing untuk kemenangan semata-mata, tetapi apa yang penting adalah semangat kesukanan yang ditunjukkan sepanjang pertandingan berlangsung.

“Diharapkan para atlet mampu menjadikan kejohanan ini sebagai platform untuk menimba pengalaman serta mencari peluang untuk menjalinkan hubungan persahabatan bersama para atlet yang bertanding,” katanya.

Turut hadir pada acara perasmian Setiausaha Bahagian Sukan IPT, Hazally Jali, dan Pengarah Pusat Sukan UMS, Mohd Asyraaf Fong.-MA-

Gambar oleh: Suzeanywati Gasinin