Penyandang Jawatan Presiden, Timbalan Presiden Tidak Berubah

SELASA, 22 DISEMBER - Amat Jutrah Haji Musnih dan Abdul Jalil Sapli kekal sebagai Presiden dan Timbalan Presiden Kesatuan Kakitangan Am Universiti Malaysia Sabah (Kekaumas) bagi penggal 2016-2017.

Dalam pemilihan Pegawai Kekaumas yang diadakan di Bilik Bangkuasi Dewan Canselor UMS baru-baru ini menyaksikan jawatan Setiausaha telah dimenangi oleh Puan Arnah @ Zubaidah Haji Sainudin manakala Penolong Setiausaha disandang oleh Puan Salmiah Haji Tertib.

Dua muka baharu iaitu Rahmat Kasmin dan Puan Zaiton Haji Marjan masing-masing dilantik jawatan Bendahari dan Penolong Bendahari.

Enam pemimpin lama adalah antara 13 yang dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa Kekaumas untuk tempoh dua tahun iaitu Saidin Haji Marjan, Harun Tambiri, Danan Haji Masalleh, Mohd Faizal Marjus, Binik Haji Majuril dan Julius Sokodor.

Manakala jawatan tersebut turut disandang oleh enam muka baharu iaitu Abdul Nawi Ngeh, Othman Haji Rawi, Mohd. Ajirin Jail, Mokrin Haji Basrin, Machdi Wismajaya dan Alimin Awang Ali.

Pada pemilihan tersebut, lebih 200 ahli termasuk semua exco telah menghadiri Mesyuarat Agung Kekaumas kali ke-5 yang dirasmikan oleh Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad.

Dalam ucapan aluannya, Amat Jutrah berkata, tahun ini merupakan tahun yang paling bersejarah kerana menampilkan begitu ramai calon yang bertanding merebut jawatan dalam Exco Kekaumas Sesi 2016-2017.

Katanya, kecemerlangan pengurusan kesatuan yang telah dilaksanakan telah menampakkan keikhlasan para ahli untuk mencuba untuk berganding bahu bagi mempertingkatkan lagi gerak kerja kesatuan pada masa hadapan.

Sementara itu dalam ucapan perasmiannya, No’man menyeru kepada semua exco yang terpilih termasuk semua ahli Kekaumas agar dapat memikirkan perkara-perkara yang terbaik untuk dicadangkan kepada pihak pengurusan universiti.

Katanya, sudah semestinya exco yang dipilih oleh ahli dapat memainkan peranan dalam memikirkan atau memberikan cadangan yang terbaik bagaimana membuat penjanaan agar peruntukan yang dikeluarkan Universiti dapat dikembalikan semula kepada pihak Kesatuan.

Tambahnya, semua pegawai Kesatuan yang dipilih oleh ahli diharap membantu Presiden dalam memberikan pendapat dan cadangan yang terbaik yang boleh dikemukakan kepada pihak atasan UMS.

“Pemilihan pegawai Kesatuan jika hanya berdasarkan kawan, terkenal, atau saja-saja bertanding atau orang lama jika tidak berdasarkan ciri-ciri perjuangan dan komitmen kepada Kesatuan akan melemahkan perjuangan walaupun kepemimpinan Kesatuan berkenaan sudah bertungkus-lumus melaksanakannya,” katanya.

No’man berkata kekuatan Kesatuan adalah bergantung kepada komitmen dan kerjasama semua exco dalam apa sahaja permuafakatan yang baik yang boleh dilaksanakan.

Sumber: Azri Onn Othman