Membentuk Graduan Holistik Melalui Program Bakti Siswa

SELASA, 22 DISEMBER - Program Bakti Siswa universiti bersama masyarakat setempat mampu mendorong pembentukan siswa-siswi yang holistik dalam pelbagai bidang.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Datuk Mary Yap Kain Ching, program-program yang melibatkan interaksi pelajar universiti  bersama masyarakat khususnya penduduk luar bandar bukan sahaja menggalakkan semangat kesukarelaan dalam kalangan pelajar, malah turut membentuk pembangunan sahsiah melalui pelbagai aktiviti yang dijalankan.

“Program sebegini menyediakan para pelajar untuk turun padang menyelami kehidupan bersama masyarakat setempat, sekali gus mampu mencungkil satu kesedaran kepada pelajar terhadap impak semangat kesukarelawan terhadap pembangunan masyarakat dan negara.

“Ini selaras dengan usaha Kementerian Pendidikan Tinggi dalam melahirkan graduan holistik melalui penaksiran terhadap elemen bukan berbentuk akademik semata-mata, tetapi turut menerapkan nilai seperti kepimpinan, komunikasi dan daya penyelesaian masalah pelajar," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Program Bakti Siswa Perdana Universiti Malaysia Sabah (UMS) 2015 di Kampung Bukit Quoin, Balung, Tawau baru-baru ini.

Beliau turut berharap agar siswa-siswi UMS yang menyertai program tersebut dapat menimba ilmu dan pengalaman berkaitan kebudayaan dan kehidupan bermasyarakat di kampung berkenaan bagi manfaat pada masa hadapan.

Program dua hari itu telah disertai oleh 100 orang pelajar dan kakitangan UMS dengan pelbagai aktiviti dijalankan antaranya membersihkan dan mengecat surau dan sekolah agama rakyat (SAR), membaiki pagar SAR, pemeriksaan kesihatan dan derma darah, senam robik dan pertandingan bola sepak serta Sepak Takraw antara penduduk kampung.

Hadir sama pada program itu Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali, Pengarah Pusat Alumni UMS, Mohd Raffie Janau, Pengarah Pusat Sukan UMS, Mohd Asyraaf Fong, dan Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS Azmi Jumat. -MA-