UMS Dedah Budaya Luar Negara kepada Mahasiswa

SELASA, 05 JANUARI - Usaha mendedahkan pemimpin-pemimpin pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan budaya luar negara perlu dipergiatkan bagi menjana daya pemikiran kreatif, kritis dan berpandangan jauh sekali gus menyahut program pengantarabangsaan dalam kalangan mahasiswa.

Menyedari hakikat ini, UMS telah menghantar seramai 18 ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2014/2015 untuk mengadakan Lawatan Kepimpinan Berprestasi Tinggi di Beijing, China baru-baru ini.

Ketua rombongan, Mohd. Al-Farid Abraham memberitahu, lawatan tersebut juga sebagai  medan pengkongsian ilmu antara Malaysia dan China merangkumi pelbagai bidang termasuk aspek kepimpinan pelajar.

“Pada lawatan ini, kami turut didedahkan dengan sistem akademik dan corak kepimpinan pelajar di Beijing selain sistem Eko Pelancongan di negara tersebut yang dilihat boleh diaplikasi oleh UMS bagi melancarkan konsep EcoCampus,”  katanya.

Beliau yang juga Presiden MPP bagi sesi 2014/2015 turut merakamkan penghargaan kepada UMS dan menyifatkan lawatan tersebut sebagai amat bertepatan dan bermanfaat.

Lawatan selama tujuh hari itu turut menyaksikan para ahli rombongan berkunjung ke Universiti Beihang serta Universiti Bahasa dan Kebudayaan Beijing, China. -SS

Sumber: Masnahneh Masdin, HEP