Puteri Norain Raih Tempat Ketiga Festival Nyanyian Lagu Asli

SELASA, 12 JANUARI – Wakil Universiti Malaysia Sabah (UMS) muncul pemenang tempat ketiga kategori wanita pada Festival Nyanyian Lagu Asli Majlis Kebudayaan Universiti-universiti Malaysia (MAKUM) baru-baru ini.

Puteri Norain Faradina Nordin, pelajar tahun tiga, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) UMS meraih kemenangan itu melalui dendangan lagu Laksamana Mati Dibunuh dan Sireh Pinang.

Beliau menerima wang tunai RM500 berserta piala dan sijil.

Dengan hadiah RM1,500, johan pula disandang peserta Universiti Malaya (UM), manakala wakil Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ditabalkan sebagai naib johan dengan menerima RM1,000.

Kedua-dua mereka turut menerima piala dan sijil.

Kategori lelaki juga menyaksikan peserta UM muncul sebagai johan, disusuli Universiti Putra Malaysia (UPM) naib johan dan UiTM ditempat ketiga.

Kesemua mereka menerima hadiah yang sama dengan kategori wanita.

Festival yang berlangsung di Panggung Percubaan UPM itu turut disertai Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Pertahanan Nasional  Malaysia (UPNM), dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT). – ZMD

Sumber: Norhana Nordin