10 Pelajar Tamat Program Mobiliti UMS-UUM

KHAMIS, 14 JANUARI - Sepuluh pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menamatkan program mobiliti UMS-UUM semalam.

Pelajar tersebut terdiri daripada lima pelajar UUM berkampung di Kampus UMS selama satu semester,  manakala lima pelajar  Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS juga telah berada di Kampus UUM, Kedah sejak September tahun lalu.

Pelajar-pelajar tersebut diraikan dalam satu majlis di Bilik Seminar Fakulti Psikologi dan Pendidikan, yang turut dihadiri oleh Timbalan Naib Canselor UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali.

Dalam ucapannya sempena majlis tersebut,  beliau memuji hasil usaha dan kerjasama kedua-dua universiti dalam memastikan pelajar-pelajar memperoleh manfaat hasil program mobiliti ini.

Menurut beliau, program ini bukan sahaja mampu memperkasakan bidang akademik kedua-dua universiti,  tetapi turut memberi peluang peserta memperoleh pengetahuan yang bukan berasaskan akademik semata-mata.

“Pelajar yang terlibat secara tidak langsung menjadi duta kepada universiti, yang membolehkan mereka mempromosikan keunikan kampus universiti serta budaya hasil daripada pengalaman yang diperoleh sepanjang program mobiliti ini berlangsung.

"Justeru,  program sebegini harus diteruskan pada masa akan datang sekali gus menyokong hasrat Kementerian Pendidikan Tinggi dalam aspek melahirkan graduan holistik seperti yang ditekankan dalam 10 lonjakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi), " ujarnya.