Naib Canselor mahu IPMB terus Perkasakan Penerbitan, Jaringan Industri dan Geran Penyelidikan

ISNIN, 18 JANUARI - Agenda penerbitan, jaringan industri dan geran penyelidikan antara perkara yang perlu diperkasakan bagi memastikan Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) mencapai status kecemerlangan tersendiri.

Demikian menurut Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dalam satu lawatan kerja beliau ke institut tersebut baru-baru ini .

Jelas beliau, kerajaan telah membelanjakan berjuta-juta ringgit bagi menubuhkan sebuah institut penyelidikan, justeru institut tersebut harus memperlihatkan sumbangannya kepada masyarakat dan negara melalui pelbagai pencapaian cemerlang.

“IPMB harus memantau setiap Petunjuk Prestasi Utama (KPI) para penyelidik serta geran penyelidik dicapai, selain memastikan setiap pensyarah menghasilkan penerbitan ilmiah,” ujarnya.

Terdahulu, Pengarah IPMB, Prof. Dr. Rossita Shapawi menerangkan peningkatan berterusan dicapai oleh IPMB dalam bidang penerbitan, penyelidikan dan inovasi, enrolmen pelajar pascasiswazah, jaringan industri dan jalinan kerjasama sepanjang tempoh lima tahun ini.

Ujar beliau, melalui peningkatan terhadap beberapa perkara seperti kemudahan dan sumber manusia, potensi IPMB sebagai Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi (HiCOE) dalam konteks akuakultur akan kekal relevan. -MA-

Foto oleh : Ernest Berinus

• Covid 19 : Terkini dari UMS