UMS Meterai Perjanjian Kerjasama Bersama Dua Agensi

RABU, 20 JANUARI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada hari ini mengukuhkan lagi jaringan industri dan jalinan kerjasama di peringkat antarabangsa melalui pemeteraian perjanjian bersama dua buah agensi, iaitu Yun Fook Resources Sdn Bhd dan Zunyi Medical University, People’s Republic of China.

Menerusi Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Yun Fook Resources Sdn Bhd, kedua-dua pihak akan menjalinkan kerjasama dalam bidang perladangan tenusu dari segi pembelajaran dalam perladangan tenusu, latihan pengurusan keselamatan makanan, latihan praktikal dan industri, penyelidikan dan perundingan dan pertukaran pelajar serta kakitangan.

MoU kedua-dua pihak ditandatangani oleh Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah mewakili UMS, manakala Yun Fook Resources diwakili oleh Datuk Yap Yun Fook.

Sementara itu, Memorandum Perjanjian (MoA) bersama Zunyi Medical University, People’s Republic of China. Pula menyaksikan kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam penubuhan “The International Joint Laboratory for Ethnomedicine”.

Melalui kerjasama itu, kedua-dua pihak bersetuju untuk memfokuskan kerjasama dalam penyelidikan saintifik peringkat antarabangsa, latihan dalam bidang sains dan teknologi, penubuhan sebuah pasukan akademik antarabangsa, penubuhan satu sistem pengurusan serta memberi sumbangan terhadap pembangunan ekonomi wilayah Guizhou dan Malaysia melalui melalui penjanaan sumber.

MoA tersebut ditandatangani oleh wakil dari Zunyi Medical University, Professor Lu Yuan Fu. -MA-

Foto oleh: Musaab Umair