Pelajar PPST Cemerlang dalam MUET

ISNIN, 25 JANUARI - Keputusan Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) yang dikeluarkan baru-baru ini menyaksikan pencapaian cemerlang secara keseluruhan oleh Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST) Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Menurut kenyataan PPST, daripada 300 pelajar yang menduduki ujian, 270 pelajar (90.3%) mencapai tahap Band 3 dan ke atas, iaitu 18 pelajar mencapai Band 5 (6%) berbanding dengan 8 pelajar daripada 319 pelajar dari kohort sebelumnya (2.5%), manakala 108 pelajar mencapai Band 4 (36%), 144 pelajar mencapai Band 3 (48%) dan 29 orang pelajar mencapai tahap Band 2 (9.7%).

Bagi pencapaian keseluruhan calon MUET di Sabah iaitu seramai 787 pelajar daripada 44,276 calon seluruh Malaysia, PPST telah menyumbang sebanyak 40.9% daripada Band 5, diikuti 39.1% daripada Band 4 dan 18.3% daripada Band 3.

Pelajar yang mencapai Band 5 adalah Elsieeli Duasin, Arnold Marshall Molujin, Zachary Zeno Henry, Eric Gabriel Funk, Mohd Helmie Janong, Muhammad Aiman Ismail, Hafiqah Syazwani Hassanudin, Maryam Rosman, Nazleen Diana Ismail, Sophia Yong Chiu Hung, Annabelle Gissong, Haizal Danial Esah, Sarah Nafisa Rosli, Firas Mohamad Azaini, Nurliyanah Atiqah Shah Fenner Khan, Nur Haziqah Erdina Abd Razak, Nur Nabilah Muhammad Mukhtar dan Fatin Munirah Mohd.

Menurut kenyataan itu lagi, PPST bukan sahaja komited untuk meningkatkan pencapaian MUET tetapi juga penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar.

Tambahan lagi, bahasa inggeris juga dijadikan sebagai perantaraan dalam pengajaran dan pembelajaran di PPST kerana ia penting untuk persediaan mereka ke program sains diperingkat ijazah.

Pengarah PPST, Prof. Madya Dr Sazmal Effendi Arshad turut mengucapkan tahniah kepada pelajar atas keputusan yang cemerlang dan menggalakkan mereka terus meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris sebagai medium loncatan untuk mencapai kecemerlangan dalam program ijazah yang mereka kehendaki. -SS

Sumber: PPST