UMS Anjur Persidangan Antarabangsa Sains Marin dan Akuakultur 23 dan 24 Mac Ini

SELASA, 26 JANUARI - Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah akan menganjurkan Persidangan Antarabangsa Sains Marin dan Akuakultur (ICOMSA 2016) pada 23 dan 24 Mac 2016, di Hotel Pacific Sutera, Sutera Harbour Resort, Kota Kinabalu.

Menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi persidangan, tema persidangan pada kali ini adalah ‘Nurturing Innovation Ecosystems for Sustainable Oceans & Societal Wellbeing’.

Persidangan terbahagi kepada beberapa subtema khusus meliputi topik makanan dan pemakanan ikan, keselamatan makanan laut, adaptasi perubahan cuaca, konservasi marin, dan polisi marin.

Topik tersebut mempunyai kepentingan global khususnya bagi negara seperti Malaysia, yang mementingkan khidmat ekosistem marin dalam pembangunan sosio-ekonomi selain pertumbuhan akuakultur yang berkembang pesat dan penggunaan makanan laut adalah tinggi.

ICOMSA dianjurkan secara tahunan bagi mengumpul pakar antarabangsa untuk berkongsi dan mempertingkatkan pengetahuan saintifik berhubung ekosistem samudera serta  mengenal pasti elemen yang dapat memupuk budaya mengaplikasi penyelesaian inovatif bagi permasalahan yang berkaitan penghasilan sumber makanan laut.

Ia juga memberikan peluang kepada dialog pihak-pihak berkepentingan berorientasikan pembentukan penyelesaian kreatif pada cabaran penyelidikan, polisi dan program yang belum diselesaikan, dan membawa kesedaran serta komitmen bagi memenuhi keperluan untuk sinergi antara sains dan keusahawanan berkaitan sumber biologikal marin.

Penganjuran ICOMSA kali ketiga ini, dijangka akan menarik penyertaan dari universiti dan pusat penyelidikan dalam dan luar Asia Tenggara.

ICOMSA 2016 bakal menyaksikan pembentangan lisan dan poster termasuk syarahan utama dari Naib Pengerusi dan Pengarah Bebas, Sutera Harbour Group Sdn. Bhd., Malaysia, Francis Lee Choon Hui dan tiga syarahan plenari oleh Prof. Dr. Shi-Yen Shiau (Profesor Kursi Anugerah Nasional Sepanjang Hayat, National Taiwan Ocean University, Taiwan), Prof. Dr. Michael Borowitzka (Profesor Emeritus Fikologi Marin, Murdoch University, Australia) dan Prof. Dr. Shigeharu Senoo (Profesor, Fisheries Institute, Kinki University).

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web kami dengan mengimbas kod QR di bawah, atau taip http://www.ums.edu.my/ipmbv2/icomsa/index.html, atau hubungi Sekreteriat Persidangan di 088-320000 samb. 2589.