Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Akademia Bantu Kerajaan Capai Matlamat Dasar Bioteknologi

RABU, 27 JANUARI - Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama UMS Investment Holdings Sdn. Bhd (UiNVEST) hari ini menganjurkan Seminar Antarabangsa Kejuruteraan Bioproses (BPE) bertempat di Klagan Hotel 1 Borneo Kota kinabalu.

Dalam ucapan perasmian seminar itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau memberitahu bahawa pengiktirafan kerajaan terhadap sektor bioteknologi yang sangat berpotensi telah membawa kepada penggubalan dasar baharu yang menggariskan langkah menyeluruh dalam pertumbuhan sektor yang konsisten.

“Fasa ketiga Dasar Bioteknologi Negara (NBP) memfokuskan kepada penyatuan kekuatan dan keupayaan dalam pembangunan teknologi, pembangunan kepakaran dan kekuatan dalam penemuan dan pembangunan ubat-ubatan, mewujudkan sekurang-kurangnya 20 syarikat bioteknologi Malaysia global untuk menerajui proses penciptaan nilai dan pertumbuhan industri; dan mempromosikan jenama 'BioNexus Malaysia’ untuk menjadikan Malaysia sebagai hab global, dengan memanfaatkan kekuatan, keupayaan dan kepakaran,” ujarnya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Setiausaha Politik MOSTI, Joisin Romut.

Justeru Datuk Seri Madius berkata, ahli akademik di negara ini berperanan dalam membantu kerajaan untuk mencapai matlamat NBP menerusi penganjuran seminar untuk mempamerkan sinergi antara industri dan dunia akademik melalui pengetahuan, idea dan peluang komersial yang menguntungkan kedua-dua pihak.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, dalam bidang pengkomersialan dan pemasaran produk, kerjasama dengan industri akan dipertingkatkan melalui pelbagai kaedah seperti usaha sama, perkongsian pakar dan kemudahan teknologi tinggi serta penyertaan ekuiti.

“Ahli sains dan jurutera penyelidik dari universiti dan institusi penyelidikan akan diberi peluang untuk turut serta dalam pengurusan dan pemasaran harta intelek,” katanya.

Beliau diwakili Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Profesor Dr. D Kamarudin D Mudin.

Sebanyak 15 modul dibentangkan pihak industri dan ahli penyelidik dari universiti-universiti tempatan dan antarabangsa sepanjang empat hari seminar itu berlangsung.

Foto: Kassim Utudiki


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36