Taekwondo Terus Tuai Pingat Di SUKIPT 2016

RABU, 27 JANUARI – Taekwondo terus menjadi sandaran pungutan pingat buat kontinjen Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerusi dua lagi pingat perak yang diraih pada hari kedua kejohanan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) 2016.

Dua pingat tersebut disumbang menerusi acara Poomsae Individu Lelaki dan Wanita yang diwakili oleh Ahmady Radi dan Cheang Pui Song.

Ahmady gagal meneruskan rentak emasnya semalam apabila tewas tipis dengan memperoleh 7 mata berbanding pencabarnya, Yong Jin Kun  dari Monash University yang memperoleh 7.12 mata.

Ini sekali gus menjadi pingat ketiga peribadinya apabila berjaya meraih dua emas dalam acara Poomsae berpasukan lelaki dan Poomsae campuran.

Cheang Pui Song yang  turut menambah koleksi pingat ketiga dirinya menerusi pingat perak yang diperoleh pada hari ini, juga tewas tipis kepada Yap Khim Wen  dari Help University, dengan mata 7.08 berbanding pencabarnya yang memperoleh 7.22 mata.

Sementara itu, sukan Lawan Pedang turut membutirkan satu pingat buat UMS, melalui pingat gangsa yang disumbangkan oleh Teo Zhe Bin dalam acara Foil (Individu) Lelaki.

Sehingga petang tadi, kontinjen UMS masih mendahului senarai pungutan pingat dengan 2 emas, 3 perak dan 1 gangsa. -MA-

Kredit Foto: Eddy Jamilih, Pusat Sukan