Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

FSSA Jayakan Program Selangkah Ke Menara Gading

JUMAAT, 29 JANUARI - Fakulti Sains dan Sumber Alam (Kompleks Perhutanan) telah menjayakan program “Selangkah Ke Menara Gading Siri 1 ” sebagai persediaan kepada kumpulan pelajar lepasan sekolah menengah baru-baru ini.

Program tersebut yang menyasarkan pelajar-pelajar tingkatan 6 aliran sains sekolah menengah di sekitar Kota Kinabalu, Tuaran dan Penampang, melibatkan sekolah-sekolah seperti Sekolah Menengah All Saints Kota Kinabalu, SMK Bandaraya 2, Maktab Sabah, SMK Limbanak dan SMK Tamparuli.

Timbalan Dekan (Akademik & Antarabangsa) merangkap Penasihat Program, Prof. Madya Dr. Abdullah Bade menjelaskan program ini sebenarnya adalah bertujuan untuk memberi peluang kepada bakal calon pelajar mengenali lebih dekat program-program yang ditawarkan di FSSA.

“Kita mengharapkan agar pendekatan ini dapat membuka minat para pelajar agar meneruskan pengajian mereka di bawah program yang ditawarkan oleh fakulti,” ujarnya.

Sementara itu, Guru Akademik dan Guru Kurikulum SMK Tamparuli, Charmine Adriane Johny  turut menyambut baik kehadiran wakil-wakil fakulti ke sekolah dan berharap usaha tersebut akan diteruskan pada masa akan datang.

“Taklimat yang diberikan sangat bermakna kerana meliputi perbincangan mengenai kepentingan mata pelajaran sains, kriteria permohonan program prasiswazah, aktiviti pelajar, prospek kerjaya dan kemudahan yang ditawarkan oleh UMS.

“Ini secara keseluruhan dapat memberi gambaran jelas dan memberi panduan pilihan pengajian yang boleh dipilih oleh para pelajar di peringkat seterusnya,” katanya.

Program siri 1 ini dijayakan oleh pensyarah-penysarah Program Taman Alam Semulajadi dan Rekreasi, Perladangan Hutan dan Perhutani, dan Teknologi dan Industri Kayu, iaitu Prof. Madya Dr. Andy Russel Mojiol, Dr. Jephte Sompud, En. Janshah Moktar, Pn. Maznah Mahali, Cik Fazilah Musa dan Pn. Roziela Hanim Alamjuri.

Sumber: Kenny Uwai, FSSA


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36