SUKIPT: Olahraga Sumbang Pingat Kelima UMS

SELASA, 02 FEBRUARI – Acara Olahraga Kejohanan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) 2016 membutirkan satu lagi emas buat kontinjen Universiti Malaysia Sabah (UMS) semalam.

Pingat emas tersebut berjaya diperoleh menerusi Ana Lydia Tinggi dalam acara lompat jauh wanita.

Dengan jarak lompatan 5.10 meter, rekod lompatan tersebut jauh meninggalkan pesaing beliau, Ang Xiao Wen dari Institut Pendidikan Guru Perlis yang mencatat jarak 4.96 meter bagi pingat perak.

Pingat gangsa diperoleh Lily Hartini Ahmad Zamri dari kontinjen Universiti Teknologi MARA dengan catatan 4.89 meter.

Kejayaan itu sekali gus menjadikan jumlah pingat UMS sehingga kini meningkat kepada lima emas, tiga perak dan tujuh gangsa.

Pingat emas sebelum ini diperoleh daripada acara taekwondo yang menyumbang dua emas, pencak silat dan karate-do masing-masing menyumbang satu pingat emas.

UMS kini hanya memerlukan satu lagi pingat emas bagi mencapai enam pingat emas yang disasarkan pada SUKIPT yang berlangsung di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Johor. -MA-

Kredit Foto: Eddy Jamilih, Pusat Sukan