IPB Jayakan Program Dwi-Tahunan BRI Young Ambassador2016

JUMAAT, 12 FEBRUARI - Institut Penyelidikan Bioteknologi (IPB) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan program BRI Young Ambassador2016 baru-baru ini.

Bertempat di Bangunan IPB, program itu disertai oleh 40 orang pelajar tingaktan 6 atas dan orang guru pengiring dari empat buah sekolah, iaitu Sekolah Menengah La Salle, Sekolah Tinggi Kota Kinabalu, Sekolah Menengah Kebangsaan Tambunan dan Kinabalu International School.

Program yang berlangsung selama sehari itu dirasmikan oleh pengarah IPB, Prof. Dr. Clemente Michael Wong Vui Ling, disusuli dengan taklimat ringkas berkenaan penyelidikan Kejuruteraan Genetik dan Immunology serta Vaccinology oleh kakitangan akademik IPB.

Pelajar-pelajar juga dibawa untuk melawat makmal-makmal di IPB, di samping beberapa aktiviti berkaitan pemahaman teknik pengendalian alat-alat yang berteknologi tinggi turut diadakan.

Program tersebut yang diadakan secara dwi-tahunan antara lain bertujuan untuk memberi pendedahan serta memupuk minat pelajar-pelajar sekolah dalam aliran sains khususnya bidang bioteknologi, sekali gus memperkenalkan Institut Penyelidikan Bioteknologi kepada pihak luar.

Sumber: Institut Penyelidikan Bioteknologi