Temu Duga Terbuka SL1M di UMS 15-16 Februari Ini

JUMAAT, 12 FEBRUARI – Graduan-graduan lepasan ijazah atau diploma dipelawa untuk hadir ke program Temu Duga Terbuka Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) Peringkat Negeri Sabah pada 15-16 Februari ini.

Bertempat di Dewan Kuliah Pusat ke-2, Universiti Malaysia Sabah (UMS), program tahunan anjuran Sekretariat Skim Latihan 1Malaysia (SL1M), Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sabah dan UMS ini memberi peluang kepada para peserta untuk merasai pengalaman serta merebut peluang kerjaya melalui sesi temu duga terbuka bersama beberapa agensi kerajaan dan swasta serta syarikat nasional terkemuka.

Antara agensi yang menyertai adalah  Tenaga Nasional Berhad, Maybank, Lembaga Tbaung Haji, Celcom Axiata, Telekom Malaysia, Malaysia Airlines, Sime Darby, dan banyak lagi.

Dimulakan pada tahun 2011, program SL1M yang diilhamkan oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak adalah salah satu usaha dalam menangani isu pengangguran di kalangan graduan terutamanya yang datang dari keluarga berpendapatan rendah dan kawasan pedalaman.

Program tersebut antara lain bertujuan untuk meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan dalam pasaran kerja seterusnya meningkatkan taraf hidup mereka.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman dijangka akan merasmikan program SL1M Peringkat Negeri Sabah pada 15 Februari ini, yang dijangka akan turut dihadiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Dato’ Sri Abdul Wahid Omar.