FPEP Buka Kiosk Perniagaan Makanan Segera

SELASA, 16 FEBRUARI - Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) jalinkan kerjasama dengan syarikat Borneo Food Chain melalui pembukaan kiosk perniagaan di fakulti tersebut.

Perniagaan makanan segera berteraskan ikan segar yang telah siap diproses tu dijalankan sepenuhnya oleh para pelajar program Pengurusan Kewangan dan Perbankan (HE06) melalui Exco Keusahawanannya, FMBC Bizhub.

Melalui kerjasama tersebut, Borneo Food Chain berperanan dalam menyediakan kemudahan seperti latihan operasi perniagaan, serta fasiliti perniagaan dan kewangan kepada para pelajar.

Bagi memastikan kualiti makanan dan penyampaian sentiasa terjamin, para pelajar yang terlibat diberi latihan yang mencukupi daripada pelbagai aspek seperti penyimpanan rekod kewangan, pakaian,  penyediaan dan penyampaian makanan.

Ketua Program HE06, Amer Azlan Abdul Jamal berkata jalinan usahasama itu merupakan capstone activity bagi program HE06 yang memberi peluang kepada para pelajar untuk mempraktikkan ilmu yang telah dipelajari di dalam kuliah kepada satu bentuk pengalaman menjalankan perniagaan yang sebenar.

“Penglibatan pelajar kita dalam perniagaan bukanlah semata-mata kerana keuntungan, malah lebih daripada itu. Melaluinya, pelajar kita berpeluang mengaplikasikan ilmu kognitif, afektif dan psikomotor yang telah mereka perolehi ketika di dalam kuliah, yang mana melibatkan penggunaan arahan, analisis, sintesis pengetahuan serta kemahiran.

Selain itu, projek ini menyediakan platform baharu kepada para pelajar HE06 untuk menjana pendapatan bagi tujuan penganjuran aktiviti kelab di masa hadapan selain memberi peluang kepada para pelajar untuk menambah duit poket mereka,” ujarnya.

Bagi Dekan FPEP, Profesor Dr. Rasid Mail, jalinan kerjasama di antara FPEP dan Borneo Food Chain itu bermanfaat kepada para pelajar kerana ianya mampu mencambah minat mereka untuk terlibat dalam aktiviti berunsurkan keusahawanan sekaligus memadamkan mentaliti ‘makan gaji’.

“Ini secara tidak langsung juga menyokong dasar universiti yang sentiasa mahu melihat warganya bergiat aktif di dalam aktiviti yang boleh menjana pendapatan,” tambahnya.

Antara produk yang dijual adalah bebola ikan goreng, nuget ikan, wantan ikan, seafood tofu, fish cake, serta keropok ikan.

Masa operasi adalah pada hari Isnin hingga Sabtu, bermula jam 7.30 pagi hingga 4.30 petang bertempat di foyer Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan.

Sumber: FPEP