Perkasa Kemahiran Seiring Dengan Kemajuan Teknologi Masa Kini

RABU, 17 FEBRUARI - Kakitangan fakulti disaran agar mempelbagaikan lagi kemahiran diri di samping tugas-tugas hakiki di pejabat.

Dekan  Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA), Prof. Dr. Baba Musta berkata, pekerja harus manfaatkan peluang perkongsian dan seterusnya meningkatkan kemahiran diri seiring dengan kemajuan teknologi masa kini sedia ada.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Kursus Aplikasi Teknologi Media Siri 1 anjuran FSSA di Bilik Komputer  1, FSSA.

Mengenai kursus ini, beliau turut memuji usaha dari Sektor Pentadbiran dan Kewangan fakulti yang di ketuai oleh Hasmi Hashim atas usaha dan keprihatinan terhadap perkembangan kemahiran kakitangan dengan menyediakan peluang perkongsian sesama kakitangan yang berlainan skim jawatan.

Hasmi Hashim yang ditemui berkata  melalui kursus ini penganjuran  sesebuah program atau aktiviti dapat dilakukan secara berhemah dengan menyalurkan informasi penganjuran secara visual iaitu menggunakan kemudahan telefon pintar.

“Ini juga salah satu usaha fakulti dalam menyokong saranan dan dasar perbelanjaan berhemah yang dijalankan oleh universiti,” katanya.

Kursus ini yang dihadiri seramai 20 kakitangan telah dikendalikan oleh Penolong Pegawai Teknologi Maklumat, Redzuan Abdullah.

Kursus tersebut antara lain berkongsi tatacara penggunaan perisian Microsoft Publisher dalam menghasilkan konsep grafik visual dalam bentuk flyers, backdrop, story-book dan banner yang boleh dikongsi menggunakan aplikasi interaktif sosial dalam telefon pintar individu yang ingin menganjurkan sebarang aktiviti.

Sumber : Kenny Uwai, FSSA