Kumpulan Al-Haaq Baik Pulih Bangunan KAFA Kg. Penimbawan

Oleh: Che Hasruddin Che Hasan

ISNIN, 22 FEBRUARI - Keprihatinan Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerusi tanggungjawab sosial korporat atau projek amal terhadap komuniti luar bandar bertujuan merapatkan ukhuwah, mengukuhkan persefahaman dan memantapkan semangat perpaduan warga universiti dengan masyarakat luar bandar selain dapat menanamkan budaya syura dan amal jama’i dalam kalangan warga kampus.

Gabungan empat jabatan utama di UMS diketuai Jabatan Pendaftar, Jabatan Canselori, Jabatan Bendahari dan Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi yang membentuk Kumpulan Al-Haaq, mengadakan projek amal di Kampung Penimbawan, Tuaran menunjukkan kesungguhan warga universiti berbakti kepada masyarakat di sekitar baru-baru ini.

Kehadiran seramai 100 kakitangan UMS itu adalah dengan tujuan membaik pulih bangunan KAFA di kampung tersebut yang mengalami banyak kerosakan bagi memberikan keselesaan kanak-kanak untuk belajar.

Antara kerosakan yang dibaiki ialah mengecat dalam kelas, memasang white board, memasang cermin tingkap dan memasang serta mengecat pintu.

Selain itu, pagar bangunan KAFA juga turut dibina supaya peralatan pembelajaran tidak hilang dicuri, kanak-kanak lebih selamat untuk belajar dan mengelakkan gangguan dari anjing liar.

Program sehari ini telah dirasmikan oleh Setiausaha Politik Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Kassim Hj. Razali.

Beliau bersyukur kerana UMS sentiasa dekat di hati masyarakat dengan memilih kampung di bawah kepimpinan Datuk Seri Panglima Hj. Hajiji Hj Mohd Noor sebagai lokasi projek amal kali ini.

“Ini juga merupakan satu inovasi bagi UMS kerana sebelum ini program amal selalunya dijalankan oleh siswa siswi tetapi kali ini secara keseluruhannya melibatkan pentadbir dan kakitangan UMS sendiri,” jelasnya yang turut menggesa agar program seumpama ini akan berterusan untuk pembangunan penduduk kampung.

Sementara itu, Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj. Ahmad berkata, UMS sentiasa bersedia untuk bersama dengan masyarakat terutamanya melibatkan pembangunan sahsiah pelajar.

“UMS akan membantu serba sedikit kekurangan yang dialami penduduk kampung seperti di Kampung Penimbawan ini.

“Menjadi satu harapan UMS untuk melihat anak-anak kecil dapat belajar dengan selesa dan dapat memanfaatkan kebaikan kepada masyarakat negeri Sabah umumnya,” katanya.

Beliau turut menggesa dan menggalakkan keterlibatan entiti akademik menyertai projek seumpama ini.

Secara ringkas, Kampung Penimbawan yang terletak di Teluk Serusup boleh diakses menggunakan laluan air dan darat.

Begitupun, rata-rata penduduk kampung lebih gemar menggunakan sampan untuk keluar dari kampung kerana jaraknya yang lebih dekat dan mudah.

Hadir sama memeriahkan projek amal ini ialah Pengarah Jakim Sabah, Hj. Mat Radzi Hj. Mat Ali; Ketua Kampung Penimbawan 1, Hj. Ajim bin Tusin; Ketua Kampung Penimbawan 2, Hj. Sidoh Hj. Hassan serta pegawai-pegawai kanan UMS.

Foto: Musaab Umair Ambotola