Program Riang Ria Maulidur Rasul Didik Kanak-kanak Erti Perpaduan

SELASA, 23 FEBRUARI – Program Riang Ria Maulidur Rasul anjuran Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (UMS) di Masjid UMS baru-baru ini mampu menggalakkan kanak-kanak seawal empat tahun dilatih dan didik untuk mengenal erti perpaduan dan kasih sayang berlandaskan agama Islam.

Pengarah Penerbit UMS, Prof. Madya Dr. Asmady Idris dalam ucapannya ketika merasmikan program tersebut berkata, program sebegini yang turut mendapat penglibatan dari ibu bapa mampu menyatu padukan dan mengeratkan silaturahim sesama peserta dan ibu bapa masing-masing, di samping mengajar mereka nilai hormat menghormati.

“Anak-anak dilahirkan ibarat kain putih dan ibu bapalah yang bertanggung jawab mencorakkan warna kehidupan mereka,” katanya.

Ujarnya lagi, program sebegini harus diteruskan pada masa akan datang, dengan menambah baik kepelbagaian corak pertandingan yang lebih kreatif dan menarik.

Program bersempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat UMS 1437H itu mempertandingakan acara mewarna dan busana, yang terbuka kepada kanak-kanak  berumur 4 hingga 12 tahun.

Seramai 100 peserta menyertai pertandingan yang dibahagikan kepada tiga kategori peringkat umur tersebut, dengan johan setiap kategori menerima hadiah wang tunai RM100, sijil berserta hadiah iringan, manakala naib johan menerima wang tunai RM70, sijil berserta hadiah iringan, dan tempat ketiga menerima wang tunai RM50, sijil berserta hadiah iringan.

Turut hadir pada majlis tersebut Pendaftar UMS, No’man Haji Ahmad dan Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan UMS, Md. Razali Saibin. -SM-

Foto: Malik Hanafi, Pusat Islam UMS