800 pelajar meriahkan program Kempen Cinta Malaysia bersama Aznil

RABU, 24 FEBRUARI - Kira-kira 800 pelajar sekolah menengah seluruh Wilayah Persekutuan Labuan memeriahkan program Kempen Cinta Malaysia yang diadakan Dewan Kuliah Pusat, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) pagi tadi.

Selain pelajar sekolah menengah, program yang bermula pukul 11 pagi itu turut dihadiri pelajar Kolej Matrikulasi Labuan, pegawai, pensyarah, kakitangan dan mahasiswa UMSKAL sendiri.

Program anjuran Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dengan kerjasama UMSKAL itu dimeriahkan lagi dengan kehadiran pengacara nombor satu negara, Datuk Aznil Haji Nawawi yang juga Ikon Kempen Cinta Malaysia.

Turut hadir Pengarah UMSKAL, Prof Madya Dr Murnizam Haji Halik, Pengarah Bahagian Penyelarasan, Pejabat Pengarah Negeri Sabah Dayang Halimah Awang Ahmad, Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri Cawangan Labuan, Zabidi Abdul Rashid, Timbalan Pengarah UMS Kampus Antarabangsa Labuan, Prof Madya Dr. Geoffrey Harvey Tanakinjal, Timbalan Pendaftar Kanan, UMS Kampus Antarabangsa Labuan, Zamri Haji Mohammad Tuah dan Penyelaras Program, Nur Iman Reedzal.

Aznil berkata program Kempen Cinta Malaysia yang melabuhkan tirainya di UMSKAL itu selepas dimulakan sejak setahun lalu dengan menjelajah ke seluruh negara.

Katanya, penjelajahan ke seluruh negara dan menemui pelbagai lapisan masyarakat khususnya pelajar sekolah menengah dan mahasiswa Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) itu berjaya mencapai objektifnya untuk memastikan rakyat Malaysia menjalankan tanggungjawab mereka membayar cukai.

“Sambutan yang luar biasa dan luar jangkaan saya terima di setiap lokasi termasuk lokasi terakhir di UMSKAL ini. Saya berharap melalui kempen ini, lebih ramai rakyat Malaysia akan membayar cukai sebagai tanggungjawab kepada negara,”katanya sambil menerima tepukan gemuruh daripada peserta yang memenuhi Dewan Kuliah Pusat UMSKAL itu.

Aznil berharap rakyat Malaysia yang sudah bekerja akan mengeluarkan sedikit pendapatan mereka untuk membayar cukai bagi membiayai peruntukan pembangunan negara.

Mengenai sasaran kepada pelajar sekolah menengah dan IPTA dalam kempen berkenaan, Aznil berkata LHDN mahu menanamkan kesedaran kepada generasi muda sejak di bangku sekolah lagi sebelum mereka melangkah ke alam pekerjaan.

Beliau juga berharap rakyat Malaysia akan terus menyemai semangat cintakan negara di mana jua berada terutama ketika berada di luar negara.

“Kita kena semai rasa cinta kepada negara sejak awal lagi dan ianya bukan melalui ucapan dan slogan semata-mata,”katanya.

Pak Nil juga meminta pelajar sentiasa mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa yang banyak berkorban sejak kecil lagi hingga memperoleh kejayaan serta ucapan yang sama ditujukan kepada guru-guru yang mendidik mereka menjadi insan yang cemerlang dan berjaya.

“Jangan lupa ucap terima kasih kepada ibu bapa, guru dan kerajaan yang banyak membantu kita selama ini,”katanya.

UMSKAL merupakan lokasi ke-24 Kempen Cinta Malaysia dianjurkan LHDN dan terakhir pada musim ini.

Sementara itu, Dr Murnizam mengucapkan terima kasih kepada LHDN kerana memilih UMSKAL sebagai lokasi Kempen Cinta Malaysia sekaligus sebagai simbolik rasa cinta kepada negara ini.

Beliau juga mengalu-alukan kerjasama daripada agensi kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk menganjurkan pelbagai program yang memberi manfaat kepada warga universiti khususnya mahasiswa dan kakitangan.

“Sesungguhnya saya bersama warga universiti berasa bangga dan bertuah dapat bersama-sama menimba pengetahuan dan pengalaman yang dimiliki Datuk Aznil yang juga Ikon Kempen Cintai Malaysia.

“Saya yakin kerjasama padu LHDN dalam menjayakan program seperti ini akan memberi manfaat kepada warga Labuan khususnya pelajar sekolah menengah dan mahasiswa UMSKAL,” katanya.

Sumber: Azri Onn Othman, UMSKAL