Dua Pasukan Wakili UMS ke Debat Keamanan 2016

RABU, 24 FEBRUARI – Seramai empat orang pendebat Universiti Malaysia Sabah (UMS) mempamerkan aksi memberangsangkan pada Pertandingan Debat Keamanan 2016 yang berlangsung di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Pada pertandingan berkonsepkan debat ala parlimen British itu, UMS menghantar dua kumpulan iaitu kumpulan UMS A yang diwakili oleh Mohd Faisal Abd Roup dan Mohd Fazrul Abd Rahim, manakala kumpulan B diwakili oleh Nur Medina Khairul Anuar dan Kuan Yen Hong.

Meskipun terpaksa akur kerana tidak dapat melayakkan diri ke peringkat separuh akhir, bagi Mohd Faisal dan Mohd Fazrul, kejayaan mengharungi lima pusingan awal melalui ‘pre-quater’ telah memberi pengalaman berharga buat mereka.

Menurut Mohd Faisal yang pernah dinobatkan sebagai Pendebat Terbaik Debat Diraja 2014, pasukan UMS akan terus berusaha untuk mengharumkan nama universiti dengan meletakkan UMS sebagai salah satu pasukan debat yang disegani di negara ini.

“Selepas ini pihak kejurulatihan akan memberi lebih fokus untuk kami beraksi di dua pertandingan debat paling berprestij iaitu Debat Di Raja dan Debat Alam Sekitar,” ujarnya sambil memberitahu pasukan debat UMS turut mendapat bimbingan daripada Timbalan Pengarah Pusat Pengurusan Strategik dan Akademik UMS, Profesor Madya Dr. Ramzah Dambul dan alumni UMS, Mohd Qhairol Iqhssan.

Manakala bagi pendebat wanita UMS, Nur Medina Khairul Anuar, sokongan padu yang diberikan oleh pihak pentadbiran universiti kepada siswa siswi khusunya dalam pengucapan awam akan melahirkan graduan yang mempunyai nilai tambah serta mampu menilai sesuatu isu dengan lebih rasional.

“Konsistensi sokongan daripada Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS dalam membangunkan kemahiran insaniah mahasiswa melalui aktiviti debat wajar diteruskan agar keterlihatan UMS di peringkat global dapat dicapai,” ujarnya.