Kerjasama UMS Bersama SMK Ranau Melalui Program Kepimpinan

SELASA, 1 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui pelajar-pelajar dari Kolej Kediaman Tun Mustapha telah menjayakan Kem Kepimpinan bersama pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Ranau baru-baru ini.

Kem kepimpinan yang berlangsung selama tiga hari dua malam itu disertai oleh 116 orang pelajar SMK Ranau, yang terdiri daripada ketua kelas, pengawas perpustakaan sekolah, pembimbing rakan sebaya (PRS) dan pengawas sekolah, serta melibatkan 14 orang pelajar Kolej Kediaman Tun Mustapha.

Antara pengisian dalam program ini ialah Latihan Dalam Kumpulan (LDK) yang memberi pendedahan kepada pelajar mengenai aspek kepimpinan dan kerjasama dalam satu kumpulan. Selain itu, turut ditekankan aspek pengurusan masa bagi melatih peserta dalam mengurus masa dan aktiviti harian mereka sebagai seorang pelajar sekali gus mendisiplinkan mereka dalam pelbagai aspek dan situasi.

Pengetua SMK Ranau, Barizah Kahar dalam ucapannya pada penutupan program tersebut berkata, beliau bersyukur dan berterima kasih atas kesudian siswa-siswi UMS untuk bekerjasama dengan pihak sekolah bagi merealisasikan kem kepimpinan di sekolah tersebut.

“Kehadiran siswa-siswi UMS telah banyak membantu pelajar memahami cara menjadi  seorang pemimpin sekali gus membentuk sahsiah diri pelajar  yang baik.

“Diharapkan program ini akan menjadi titik tolak kepada pelbagai kerjasama bersama pihak UMS pada masa akan datang,” ujarnya.