JHEP Cungkil Bakat Anak Muda

RABU, 02 MAC - Bahagian Kebudayaan dan Kesenian dibawah Jabatan Hal Ehwal Pelajar , UMS telah melaksanakan Bengkel Tari di SK Pekan Tambunan, baru-baru ini.

Seramai 47 orang pelajar daripada enam buah sekolah dari sekolah rendah dan sekolah menengah telah menyertai bengkel berkenaan.

Sekolah yang mengikuti adalah SK Geras, SK Pekan Tambunan, SK Kumawanan, SK Patau, SMK Tambunan dan SMK St Martin.

Bengkel Tari ini bertujuan membantu sekolah-sekolah di Daerah ini dalam mengasah dan mencungkil bakat anak-anak muda dan membantu guru-guru dalam memberi sedikit tunjuk ajar dalam bidang seni tari sekaligus mengajar mereka dalam asas seni tari samaada tarian melayu ataupun tarian tradisonal Negeri Sabah sendiri.

Seramai lapan jurulatih melibatkan empat orang pegawai Artis Budaya dari Bahagian Kebudayaan dan Kesenian iaitu Alan James, Norain Abd Razak, Resty Cindy Ony dan Suhairin Abd Kadir dan Empat orang mahasiswa UMS sebagai fasilitator bengkel iaitu Ahmady Rady, Mohd Adib Aiman, Diana dan Chelsea juga menyertai menjayakan bengkel ini.

Majlis Perasmian/Penutupan Bengkel Tari ini telah diadakan di Dewan SK Pekan Tambunan dan dirasmikan oleh Azmi Jumat, Ketua Jabatan HEPA mewakili Timbalan Naib Canselor, HEPA , Prof Madya Dr Ismail Ali.

Azmi berkata, program sedemikian adalah satu usaha dalam membantu sekolah dalam memupuk minat para pelajar dalam bidang seni tari.

“Ternyata hasil berkampung selama tiga hari dua malam sangat menunjukkan hasil yang sangat baik dan memuaskan.

“Pihak UMS sentiasa membantu dan memberikan kerjasama samaada dalam bidang akademik dan bukan akademik. Diharap ikatan kerjasama yang telah dibina ini berpanjangan dan terus maju,” ujarnya.

Turut hadir dalam majlis tersebut, Guru Besar SK Pekan Tambunan Nordin Lawanding, serta para penolong kanan, guru sekolah dan guru pengiring.

Sumber : Norhana Nordin HEPA

Jurufoto : Jalani Moksin