UMS-Kinki Tubuhkan Pusat Pembangunan Akuakultur

RABU, 2 MAC - Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Kinki, Jepun telah menandatangani satu memorandum perjanjian (MoA) bagi menubuhkan Pusat Pembangunan Akuakultur UMS-Kinki bertempat di Institut Penyelidikan Marin Borneo.

Majlis menandatangani MoA tersebut berlangsung di Hatceri IPMB, UMS yang disaksikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tinggi, Datuk Nik Ali Mat Yunus.

Menurut Datuk Nik Ali, penubuhan pusat ini akan mengukuhkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) antara kedua-dua buah universiti yang sekian lama terjalin dalam bidang akuakultur dan industri ini sangat penting dalam peningkatan aktiviti ekonomi domestik, serantau dan antarabangsa kerana ia berkait dengan sumber makanan dan protein berkualiti tinggi.

“Bagi memastikan pengekalan pembangunan industri, saintis akuakultur dan pemain industri seharusnya bekerjasama menghasilkan hala tuju strategik bukan sahaja dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) bahkan dalam bidang pemasaran dan hubungan pengurusan rantaian bekalan,” katanya yang turut merasmikan pusat tersebut.

Tambah beliau lagi, kerjasama strategik dalam R&D antara UMS dan Kinki dalam bidang akuakultur dan industri berkait dengan bidang ini akan membekalkan asas yang kuat untuk pembangunan industri akuakultur pada masa akan datang.

Kepentingan industri akuakultur adalah berkait dengan pengekalan sumber makanan sebagaimana yang dilaporkan Food and Agriculture Organisation of the United Nation (FAO UN) yang merekodkan sebanyak 183 juta tan dihasilkan pada tahun 2015 berbanding 133 juta tan dihasilkan pada tahun 2000.

Pada masa yang sama juga Bank Dunia turut melaporkan bahawa pada tahun 2030, sebanyak 62% makanan laut atau ikan yang dimakan akan dihasilkan menerusi ternakan untuk memenuhi permintaan.

Selepas MoA ini ditandatangani, pusat ini akan menjalankan penyelidikan menghasilkan benih-benih ikan, meningkatkan kualiti ikan Napoleon Wrasse, kerapu, keli dan meneruskan penternakan belut.

Datuk Nik Ali turut dibawa melawat Hatceri yang menempatkan ikan-ikan yang dijadikan induk bagi proses mengeluarkan benih.

Beliau juga dapat melihat para penyelidik UMS melakukan demonstrasi bagaimana proses aruhan dan pembenihan ikan dijalankan.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, Presiden Universiti Kinki, Prof. Dr. Hitoshi Shiozaki, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof, Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj Ahmad, Pendaftar Universiti Kinki, Hiroyasu Tsuji dan Pengarah IPMB, Prof. Dr. Rossita Shapawi.