Bengkel Kemahiran Alat Muzik Tradisional Sabah di UMS 16 – 18 Mac ini

KHAMIS, 3 MAC - Bengkel Kemahiran Alat Muzik Tradisional Sabah akan diadakan di Dewan Resital, Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada 16 hingga 18 Mac ini sebagai usaha memartabatkan seni muzik tradisi Sabah.

Bengkel anjuran bersama  Rumpun Bambu dan pihak Program Muzik, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) UMS dengan kerjasama daripada Pejabat Pelajaran Tuaran ini sehingga kini telah mendapat penyertaan lebih 100 orang peserta yang telah mendaftar.

Peserta-peserta tersebut antaranya adalah guru-guru sekolah, pelajar-pelajar daripada Maktab Kent Tuaran, peserta bebas persendirian dan juga pelajar-pelajar daripada Program Muzik, FKSW, UMS.

Menurut Kuhim @ Ebin Ugat selaku Ketua Pelaksana Bengkel ini dan merangkap Pengasas kepada Rumpun Bambu, Bengkel Kemahiran Alat Muzik Tradisional Sabah yang julung-julung kali diadakan ini merupakan salah satu usaha untuk memartabatkan lagi alat-alat muzik tradisional Sabah dan memperkenalkannya kepada orang ramai terutama sekali kepada generasi muda masa kini

Kuhim yang merupakan penggiat aktif Alat Muzik Tradisional Sabah dan telah berkecimpung dalam bidang ini melebihi 15 tahun, juga adalah peneraju bagi pengajian alat muzik tradisi berasakan Buluh di UMS bersama-sama Lawrence Fauzi Kating.

Sementara itu, Ketua Program Muzik, FKSW, Roslee Haji Wahid berharap agar program ini bakal memberi manfaat kepada para siswa-siswazah Pengajian Seni Muzik di UMS.

“Melalui penganjuran Bengkel seperti ini diharapkan agar lebih ramai masyarakat tempatan terutamanya generasi muda akan lebih tertarik untuk mempelajari mengenai teknik  pembuatan dan teknik bermain Alat Muzik Tradisional Sabah agar warisan budaya negeri Sabah yang menjadi kebanggaan kita akan terus kekal terpelihara di masa-masa akan datang.

“Kami juga ingin mengajak orang ramai untuk turun bersama memeriahkan sesi persembahan ensemble alat muzik bambu Sabah pada 18 Mac ini, jam 2 petang di Dewan Resital,” katanya.

Yuran penyertaan bagi bengkel selama tiga hari ini ialah sebanyak RM280.