Karnival ‘Jom Masuk IPT’ Zon Sabah 5-6 Mac Ini

KHAMIS, 3 MAC - Karnival Pengajian Tinggi Negara (KPTN) ‘Jom Masuk IPT’ Peringkat Zon Sabah, acara tahunan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia sejak tahun 2005 itu kembali lagi untuk bersama dengan pengunjung daripada warga negeri ini pada 5 hingga 6 Mac ini.

Karnival yang bertempat di kompleks membeli belah 1 Borneo Hypermall, Kota Kinabalu itu akan bermula pada pukul 9.00 pagi hingga 6.00 petang.

Antara objektif utama program ini ialah sebagai Pusat Sehenti (One Stop Centre) bermaklumat kepada orang ramai yang ingin mendapatkan informasi mengenai peluang pendidikan tinggi, Akreditasi dan tajaan atau pembiayaan pengajian.

Selain itu, ia juga bagi mendidik dan memupuk kesedaran di kalangan pemohon dan masyarakat awam mengenai pelaksanaan permohonan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi melalui aplikasi dalam talian.

Karnival itu juga bertujuan untuk menerangkan masyarakat awam khususnya para pelajar mengenai kaedah pemarkahan kokurikulum berasaskan sekolah yang diselaraskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam permohonan kemasukan ke IPTA.

Ia juga sebagai medan untuk mempromosikan maklumat mengenai program pengajian baru yang ditawarkan oleh IPTA dan institusi lain pada sesi akademik 2016/2017 akan datang.

Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Datuk Mary Yap Kain Ching akan turut hadir dan berkongsi tentang hala tuju pendidikan tinggi negara, Pelan Pembangunan Pendidikan Tinggi Malaysia (Pendidikan Tinggi) PPPM (PT), dan sebagainya dalam siri jelajah Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia ‘Soaring Upwards’ yang turut diadakan bersempena karnival tersebut.

Sehubungan itu orang ramai khususnya para pelajar dan ibu bapa dijemput hadir bagi menjayakan lagi program dua hari ini.