Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

KKTM Anjur Wacana Intelektual Menanggapi Ancaman Ekstremisme

SELASA, 8 MAC - Exco Pembangunan Sahsiah, Jawatan Kuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan Wacana Intelektual Menanggapi Ancaman Ekstremisme yang bertempat di Dewan Serbaguna KKTM baru-baru ini.

Wacana tersebut disampaikan oleh ASP. Samsul  Datu Abdul Wahab daripada Cawangan Khas IPK Kepayan dan Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Life Line for Syria, Syahrir Azfar Bin Salleh dan dihadiri oleh 120 pelajar UMS.

Melalui Wacana ini para mahasiswa didedahkan mengenai konsep Ekstremisme dan pengertian Jihad serta cara bagi mengelak generasi muda dari terlibat dalam kegiatan ekstremisme.

Salah seorang pelajar yang menghadiri wacana tersebut, Syed Mohd Yusuf Syed Muhaddum berkata melalui penganjuran wacana seperti ini akan dapat meningkatkan lagi kefahaman para mahasisiwa terutamanya terhadap konsep dan perlakuan ekstremisme serta salah faham terhadap konsep jihad itu sendiri.

“Di samping itu, penganjuran program seperti ini akan membuat pelajar lebih bergiat aktif untuk melibatkan diri dalam aktiviti yang dianjurkan dan mengisi masa terluang para mahasiswa dengan perkara dan aktiviti yang berfaedah,” katanya.

Sementara itu, Felo KKTM, Syahrul Hazizi Asmat berkata mahasiswa perlu menghadiri program-program seumpamanya bagi mengisi masa terluang para mahasiswa untuk mendapatkan input dan ilmu yang berguna.

“Diharapkan Wacana ini akan dapat memupuk penghayatan budaya ilmu di kalangan pelajar dan Memberikan kesedaran tentang bahaya fahaman ekstremisme kepada golongan belia bagi Membina generasi muda yang celik maklumat dan berfikiran panjang agar mereka tidak terjebak dalam kegiatan Ekstremisme ini,” tambahnya.

Sumber: KKTM


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36