MoU UMS-KDN Tingkat Kerjasama Tangani Isu Keselamatan Di Sabah

RABU, 9 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengukuhkan lagi jalinan kerjasama bersama agensi kerajaan melalui kerjasama bersama Kementerian Dalam Negeri (KDN) Malaysia.

Menerusi Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai antara kedua-dua pihak bersempena dengan perasmian Seminar Keselamatan dan Ketenteraman Awam (SEKAM) di Dewan Canselor, UMS baru-baru ini, UMS melalui Pusat Kajian Strategik dan Keselamatan Sabah (SASSREC), dan KDN melalui Institut Keselamatan Awam Malaysia (IPSOM) akan menjalinkan kerjasama dan perkongsian pengetahuan serta kepakaran penyelidikan dalam aspek jenayah, keselamatan dan kesejahteraan awam di Sabah.

MoU kedua-dua pihak ditandatangani oleh Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah mewakili UMS, manakala KDN diwakili oleh Ketua Setiausaha KDN, Dato’ Seri Alwi Ibrahim.

Turut bersama menyaksikan pemeteraian kerjasama UMS-KDN ini ialah Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Panglima Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Timbalan Ketua Ketua Polis Dato' Sri Noor Rashid Ibrahim, Timbalan Menteri Dalam Negeri II Tuan Masir Anak Kujat, serta pegawai-pegawai tertinggi dari KDN dan pasukan keselamatan.

Menerusi MoU tersebut, kedua-dua pihak bersetuju untuk membangunkan mekanisme penyelidikan bagi mengkaji dan menganalisis data berkaitan keselamatan dan kesejahteraan awam, melaksanakan pengumpulan dan penganalisisan data secara saintifik, bekerjasama membangunkan pusat penyelidikan di bidang keselamatan dan kesejahteraan awam, dan menyalurkan hasil penyelidikan kepada penggubal dasar dan agensi penguat kuasa sistem pengadilan jenayah.

Pada majlis tersebut, Datuk Ahmad Zahid turut menerima pelantikan sebagai Profesor Adjung di SASSREC, UMS. -MA-

Foto: Ernest Berinus