Bengkel Adobe Photoshop Bantu Perkukuhkan Pembelajaran Mahasiswa

RABU, 16 MAC - Seramai 47 orang pelajar  tahun dua program Sains Sukan Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengikuti bengkel Adobe Photoshop yang telah dianjurkan oleh pelajar sains sukan UMS.

Menurut pensyarah program Sains Sukan, Dr. Mohamad Nizam Nazarudin, bengkel tersebut dijalankan bertujuan memberi ilmu pengetahuan dan kemahiran kepada para peserta dalam penggunaan aplikasi Photoshop terutamanya bahagian penyuntingan.

“Saya berharap para peserta dapat mengembangkan lagi kreativiti mereka bentuk dan seterusnya mengimplementasikan dalam penerbitan buletin oleh para peserta,” katanya ketika ditemui ketika bengkel.

Jelas beliau, ilmu Adobe Photoshop itu juga mampu memperbaiki sistem pembelajaran dan penyampaian maklumat agar menjadi lebih menarik terutamanya dalam bidang pengiklanan, poster dan banner.

“Photoshop juga memiliki pelbagai fungsi yang boleh membantu pelajar sains sukan memantapkan laporan kajian mereka dengan gambar dan graf dengan lebih jelas dan mudah di faham,” tambah beliau.

Bengkel selama sehari itu dikendalikan oleh Pereka di Fakulti Kemanusiaan Seni dan Warisan (FKSW), Ak Ab Hashim Pg Ab Ghani menggunakan kaedah demonstrasi, perbincangan, dan latihan amali.

Sumber: Rasidi Sirukam