Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Kesedaran Profesion Kerja Penting: TNC HEPA

JUMAAT, 18 MAC - Kesedaran terhadap kepentingan profesion kerja sosial amat penting agar masyarakat dapat memahami tanggungjawab dan fungsi pekerjaan itu, kata Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof.Madya Dr.Ismail Ali.

Beliau berkata, kerja sosial merupakan satu profesion meliputi perkhidmatan yang berfokus untuk menangani masalah, meningkatkan fungsi sosial, dan menggalakkan pencapaian taraf kehidupan berkualiti untuk individu, keluarga, kumpulan, serta komuniti.

“Kerja Sosial amat penting dalam membekalkan perkhidmatan profesional yang berteraskan pengetahuan kerja sosial, nilai dan prinsip kerja sosial, etika profesion dan intervensi.

“Oleh itu, sambutan ataupun hari penghargaan seperti ini adalah perlu bagi menghargai kerja-kerja dan amalan-amalan yang dilakukan oleh para pekerja sosial di seluruh dunia amnya dan khususnya kepada para pekerja sosial serta mahasiswa kerja sosial di UMS,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan perasmian Sambutan Hari Kerja Sosial Sedunia 2016 Peringkat Negeri Sabah bilik seminar Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) baru-baru ini.

Teks ucapannya disampaikan Timbalan Dekan, Akademik dan Hal Ehwal Pelajar FPP Prof. Madya Dr. Mohd Dahlan Ab. Malek.

Ismail Ali berkata, sepanjang dua hari program itu berlangsung, pelbagai aktiviti dirancang termasuk perkongsian ilmu, program derma darah, car boot sale, pameran daripada agensi dan pertubuhan bukan kerajaan serta program bersama anak yatim.

“Program ini merupakan satu mekanisme yang baik untuk mengeratkan silaturrahim di antara pekerja sosial, pensyarah, dan mahasiswa kerja sosial di UMS,” katanya.

Program tersebut turut mendapat sokongan daripada bberapa agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) antaranya Jabatan Kebajikan Am Negeri Sabah, Hospital Queen Elizabeth, Persatuan Talasemia Sabah, Sabah Society for The Deaf, Sabah Cheshire Home, Good Shephard Services, Sabah Society for the Blind, dan Sabah Mental Health Association.

Hadir sama pada majlis itu Timbalan Dekan, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni FPP, Prof. Madya Dr. Suyansah Swanto;  Ketua Program Kerja Sosial,  Habibie Hj. Ibrahim; Penyelaras Majlis Sambutan Hari Kerja Sosial Sedunia 2016 peringkat Universiti Malaysia Sabah, Durin Edward dan Pengarah Majlis Sambutan Hari Kerja Sosial Sedunia 2016, Ismah Hanani Zambri. -MA


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36