“Bajuku Renda Merah” Menang Hadiah Utama Pertandingan Cerpen UMS-NST 2015

JUMAAT, 18 MAC - Cerpen bertajuk “Bajuku Renda Merah” hasil karya Tolok Sulok diangkat sebagai pemenang tempat pertama Pertandingan Cerpen Universiti Malaysia Sabah – New Sabah Times 2015 yang dianjurkan bersama UMS dan NST bermula Mei hingga Disember tahun lalu.

Tolok, 53, atau nama penanya Delly Surag , yang juga merupakan Setiausaha Agung Persatuan Karyawan Seni Tuaran, telah bergiat aktif dalam bidang penghasilan karya seni sejak sekian lama, dengan beberapa cerpen dan sajak beliau mendapat siaran di akhbar tempatan selain beberapa penulisan skrip turut difilemkan oleh syarikat-syarikat filem tempatan.

Kemenangan itu sekali gus menyaksikan anak kelahiran Kota Belud, Sabah ini membolot hadiah berjumlah RM3,000 dan sijil penghargaan.

Penyampaian hadiah kepada beliau disempurnakan Ketua Bahagian Perhubungan Korporat UMS, Vina Zahriani Yusof, sambil disaksikan Ketua Pengarang Bahasa Melayu New Sabah Times, Mohd Amin Muin dan Pegawai Penerbitan UMS, Che Hasruddin Che Hasan di pejabat New Sabah Times.

Tempat kedua dimenangi Samiron Rahmat dengan cerpen bertajuk “Sesuci Syafiqah Setabah Aqilah”, sekaligus membolehkan beliau menerima hadiah berjumlah RM2,000 dan sijil penghargaan.

Bagi tempat ketiga, panel penilai telah memilih cerpen “Dia Bukan Bapa Aku” hasil karya Farah Wahidah Roslan bagi menerima hadiah berjumlah RM1,000 dan sijil penghargaan.

Tujuh hadiah saguhati berjumlah RM500 dan sijil penghargaan masing-masing dimenangi Abdul Rauf Mohd Salleh (Diari Wanita Jadian), Amina Ali (Kar Lis Kis), Syed Mahadzir Syed Ibrahim (Hujan Terus Jatuh), Kamal Ishak (Pensiangan), Norsuhaidah Koppeli (Perhitungan Terakhir), Badrul Hisham Mohamad (As-Syafie) dan Nurhidayah Johari (Aku Ingin Terbang Tinggi, Mak!).

Pertandingan Cerpen UMS-NST 2015 mendapat penyertaan sebanyak 140 karya yang dihantar penulis-penulis tempatan dari seluruh negara, dan 33 buah cerpen dari jumlah tersebut telah terpilih untuk disiarkan secara mingguan dan dinilai untuk pertandingan tersebut. -MA-

Foto: Johaidi Ismail