Program Pertanian dan Perhutanan UMS Tersenarai 200 Terbaik Dunia

SELASA, 22 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengukuhkan pencapaiannya apabila buat pertama kali dalam sejarah UMS, kedudukan dan keterlihatannya diiktiraf oleh QS World University Ranking.

UMS melalui Program Pertanian dan Perhutanan universiti telah tersenarai dalam kedudukan 200 terbaik dunia.

Pengiktirafan tersebut turut menyaksikan UMS melalui program itu berada pada ranking ke-36 di peringkat seluruh universiti Asia.

Mengulas mengenai pencapaian tersebut, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, ia merupakan satu lonjakan yang besar dalam memposisikan UMS di arena antarabangsa.

“Ini membuktikan bahawa UMS berada di landasan yang betul untuk mencapai lebih banyak kecemerlangan di peringkat dunia. InsyaAllah kita akan terus perbaiki pencapaian dari tahun ke tahun," ujarnya.

Beliau berkata, UMS sentiasa giat memperkasa penyelidikan dalam pelbagai bidang terutamanya yang boleh menyumbang kepada manfaat masyarakat sejagat terlebih kepada pembangunan negara Malaysia dan negeri Sabah khususnya.

“Hasrat kita bukan sahaja  untuk membolehkan UMS menjadi universiti berdaya saing di peringkat global tetapi yang lebih utama, kita seiring ke hadapan bersama Universiti Awam lain untuk melahirkan pakar-pakar ke arah merelisasikan wawasan negara untuk menjadi negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020,” tambah Datuk Harun.

Di Malaysia, Program Pertanian dan Perhutanan UMS berada pada ranking kedua daripada semua universiti selepas Universiti Putra Malaysia (UPM).