Karnival KITA Perkenal Budaya Kaum Cina

RABU, 23 MAC - Karnival Keharmonian, Integrasi, Toleransi dan Asimilasi (KITA) anjuran Kelab Bahasa Mandarin Universiti Malaysia Sabah (UMS) berlangsung dengan jayanya di Padang Kawad baru-baru ini.

Karnival selama tiga hari bagi memperkenalkan budaya dan adat resam kaum Cina kepada warga kampus itu dirasmikan Naib Canselor, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.

Dalam ucapannya, beliau memberitahu karnival itu sangat bermakna kerana ia mampu untuk memupuk semangat perpaduan yang tinggi dalam kalangan warga kampus yang berbilang kaum melalui penglibatan bersama dalam memeriahkan program berkenaan.

“Karnival ini juga meningkatkan kesedaran masyarakat peri pentingnya mewujudkan persefahaman dan interaksi kebudayaan antara kaum,” katanya.

Sempena karnival tesebut, pelbagai aktiviti turut diadakan seperti persembahan pentas daripada pelajar-pelajar UMS, kumpulan Estranged serta tarian singa dan naga.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor UMS, Profesor Madya Dr. Ismail Ali.

Sumber : Norhana Nordin, HEP

Foto : Jalani Moksin, HEP