Pelajar UMS Sertai Misi Sukarelawan YSS ASEAN ke Sarawak

KHAMIS, 24 MAC - Enam pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) merupakan antara 100 perserta yang menyertai Misi Sukarelawan Siswa YSS ASEAN anjuran Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) selama hampir tiga minggu, yang berakhir 8 Mac lalu.

Mereka adalah Mohd Farhan Firdaus Jeffri, Glenna Mouren, Siti Nurhidayah Samsudin, Aina Nasuha Azman, Mohd Afi Haziq Sapili dan Saibie Saiba.

Projek tersebut telah memberi peluang kepada para peserta untuk menyumbang tenaga membaiki kemudahan-kemudahan awam di beberapa kampung seperti Kampung Batang Lupar, Kampung Nyimoh dan Kampung Nanga Temalat yang terletak di daerah Song.

Antaranya, mendirikan pintu gerbang di setiap kampung, laluan pejalan kaki, mengecat dinding sekolah dan bilik makmal serta menceriakan kawasan sekolah dan tuisyen untuk pelajar sekolah.

Majlis Penangguhan Misi Sukarelawan YSS ASEAN ke Sarawak itu telah dirasmikan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, merangkap ahli parlimen Batang Lupar, Dato’ Sri Hajah Rohani Hj. Ab. Karim.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS Profesor Madya Dr. Ismail Ali turut menyatakan sokongan kepada misi sukarelawan tersebut dan berharap agar misi sama dapat dijalankan di UMS dengan membaiki kemudahan awam sedia ada.

Sumber: Nurlina Arappe