‘Kita Serumpun’ satukan pengiat seni tari UMS

KHAMIS, 31 MAC – Sebanyak 30 peserta menyertai Bengkel Tarian Melayu ‘Kita Serumpun’ anjuran Kelab Kebudayaan dan Kesenian Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Ketua Bahagian Kebudayaan dan Kesenian, Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Alan James berkata, penganjuran program itu bertujuan menyatukan pengiat seni tari UMS di samping meningkatkan mutu dan kualiti para pengiat seni universiti.

“Selain itu, program ini bagi memberi pendedahan dan pengalaman baharu kepada peserta dengan bengkel yang berkonsepkan tarian Melayu seperti tarian inang, zapin dan joget,” katanya ketika berucap pada perasmian penutupan program tersebut di Dewan Taekwondo UMS.

Berlangsung selama tiga hari, bengkel itu dikendalikan pensyarah Fakulti Kemanusiaan Seni dan Warisan yang cukup berpengalaman dalam hasil karya tradisional dan kreatif, Suhaimi Magi.

Bengkel yang disertai para penggiat seni tari dalam kalangan pelajar UMS kampus induk dan Kampus Antarabangsa Labuan itu turut dihadiri pengarah program, Ahmady Radi. - SS

Sumber : Norhana Nordin

Foto : Jalani Moksin