60 Pelajar UMS Sertai Bengkel Asas Kemahiran

SELASA, 05 APRIL - Seramai 60 pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyertai Program Showcase Talent anjuran Jabatan Belia dan Sukan (JBS) Persekutuan Negeri Sabah dengan kerjasama Sekretariat Rakan Muda UMS, baru-baru ini.

Pada program tersebut, peserta berkesempatan menyertai dua bengkel iaitu Bengkel Asas Solekan dan Fotografi yang turut disertai sepuluh pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Sabah.

Program sehari itu dikendalikan dua penceramah iaitu jurusolek profesional, Douglas David dan jurufoto dari Jari-jari Halus Fotografi, Mohd Daniel Ramadhan Abdullah.

Majlis penyampaian sijil disampaikan Ketua Bahagian Pembangunan Rakan Muda JBS Persekutuan Negeri Sabah, Hasmah Ajem.

“Bengkel jangka pendek ini membolehkan belia IPT mengenali dan memahami asas sesuatu kemahiran di samping  dapat memupuk semangat kerjasama melalui perkongsian ilmu yang bermanfaat antara satu sama lain,” katanya ketika merasmikan penutupan program tersebut.

Hasmah juga turut mengucapkan terima kasih kepada pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS dalam membantu menjayakan Showcase Talent.

Turut hadir, Pegawai Pembangunan Rakan Muda JBS Persekutuan, Jovanna Juanis dan Khazarudin Kahar.

Sumber : Norhana Nordin HEPA

Jurufoto : JBS