UA Bantu Kerajaan Rapat Jurang Digital Negara

SELASA, 05 APRIL – Universiti Awam (UA) sentiasa memainkan peranan penting membantu kerajaan dan masyarakat merapatkan jurang digital di negara ini.

Bagi tujuan itu, satu Seminar Antarabangsa Teknologi Maklumat dan Komunikasi untuk Transformasi (IC-ICT4T) 2016 diadakan di Auditorium Pascasiswazah, Universiti Malaysia Sabah (UMS), hari ini.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, persidangan hasil kerjasama dua hala antara UMS dan Universiti Utara Malaysia (UUM) itu antara sebahagian usaha yang mampu menyumbang kepada merapatkan jurang digital masayarkat.

“Melihat kepada tajuk perbincangan, didapati ia lebih menumpu kepada projek-projek E-Kerajaan dan perkhidmatan ICT untuk masyarakat yang kurang mendapat perkhidmatan tersebut. Namun, kemampanan projek-projek tersebut telah menjadi satu cabaran.

“Justeru, saya berpendapat kita perlu menggunakan konsep perkongsian pintar dengan agensi kerajaan dan swasta bagi mengoptimumkan usaha ini, menghasilkan pulangan pelaburan yang tinggi dan sekali gus meningkatkan kemampanan terhadap aktiviti ICT yang dirancang,” katanya dalam teks perasmian majlis.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin.

Datuk Harun berkata, penganjuran program itu juga merupakan sokongan terhadap usaha-usaha yang dijalankan kerajaan seperti pelaksanaan Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) dan Kampung Tanpa Wayar 1Malaysia (KTW1M) yang menyediakan kemudahan akses Internet kepada masyarakat luar bandar.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UUM, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail; Pengerusi Seminar, Prof. Dr. Zulkhairi Md Dahalin; Dekan Pusat Pengajian Pengkomputeran UUM, Prof. Madya Dr. Huda Ibrahim dan Dekan Fakulti Komputeran dan Informatik UMS, Prof. Madya Dr. Ag. Asri Ag. Ibrahim. -MA