HEPA UMS Edar Penutup Mulut Kepada Pelajar

KHAMIS, 7 APRIL – Berikutan masalah jerebu yang melanda beberapa kawasan sekitar Pantai Barat Sabah sejak beberapa hari lalu, Jabatan Hal Ehwal Pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengambil inisiatif mengedarkan penutup mulut kepada para mahasiswa universiti.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Prof. Madya Dr. Ismail Ali, pengedaran sejumlah 3,000 unit penutup mulut itu adalah satu langkah keselamatan bagi membendung kejadian tidak diingini berlaku terutama melibatkan kesihatan pelajar.

“Langkah ini adalah atas keprihatinan kita terhadap pelajar khususnya kepada siswa-siswi yang hadir ke kuliah, dan berisiko terdedah kepada ancaman kesihatan akibat keadaan cuaca yang tidak sihat ini.

“Jabatan Hal Ehwal Pelajar akan terus memantau perkembangan IPU jerebu dari semasa ke semasa bagi menentukan tindakan seterusnya yang bakal diambil,” ujarnya pada satu acara pengagihan penutup mulut kepada pelajar di Anjung Siswa.

Turut hadir pada acara tersebut Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS, Azmi Jumat dan pegawai serta barisan kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar UMS.

Sumber : Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni