Dekan FPP Dirai pada Majlis Persaraan

KHAMIS, 7 APRIL – Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr Ismail Ibrahim diraikan dalam majlis persaraannya di mini auditorium FPP pada Selasa.

Menerajui jawatan Dekan FPP bermula 1 Disember 2012, Dr Ismail yang berkhidmat dengan UMS selama 17 tahun merupakan pakar akademik dalam bidang etnik dan budaya negeri Sabah.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, Prof. Ismail yang dikenalinya merupakan seorang rakan yang baik, sering membantu dan ringan tulang.

“Dalam perjawatan, beliau seorang yang komited dan bekerja keras untuk merealisasikan setiap perancangan. Sebagai ketua jabatan, saya melihat beliau seorang yang amat yakin bahawa saling memahami dan berlapang dada akan membibitkan hubungan baik antara staf akademik dan staf sokongan bagi kedua-dua blok iaitu blok psikologi dan blok pendidikan,” katanya.

Teks beliau dibacakan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Dr. Shahril Yusof.

Datuk Harun turut melahirkan rasa bangga kerana UMS mempunyai seorang pensyarah seperti Prof. Ismail yang terus cemerlang dalam perkhidmatan sehingga ke akhir tempoh perkhidmatan.

Turut hadir memeriahkan majlis ialah Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin; Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Madya Dr Ismail Ali; Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj. Ahmad dan Ketua Pustakawan, Dg Rukiah Ag Amit serta kakitangan FPP.

Untuk rekod, Dr Ismail secara keseluruhannya telah berkhidmat selama 38 tahun sebagai penjawat awam di Sabah. -CD-